ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Οικιακή Κομποστοποίηση

Οικιακή κομποστοποίηση είναι η βιολογική διαδικασία αποδόμησης οργανικών υλικών από μικροοργανισμούς, παρουσία οξυγόνου και υπό ελεγχόμενες συνθήκες (ιδίως θερμοκρασίας και υγρασίας), τελικό προϊόν της οποίας είναι το κόμποστ και μπορεί να γίνεται στον κήπο ή την αυλή σας (αυτόνομα),. Κατά την κομποστοποίηση, τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα (υγρά και στερεά οργανικά υλικά, απόβλητα τροφίμων, απόβλητα κήπων, χαρτί, χαρτόνι, κ.λπ.) σταθεροποιούνται, και έτσι προκύπτει το κόμποστ, ένα υλικό παρόμοιο με τον χούμο.

Ποια υλικά μπορούν να κομποστοποιηθούν;

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ( οργανικά απόβλητα πλούσια σε άζωτο (50%)): υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, φλούδες από το καθάρισμα φρούτων και λαχανικών, υπολείμματα του καφέ, υπολείμματα τσαγιού, αγριόχορτα, μαραμένα λουλούδια, κομμένο γρασίδι, απόβλητα κήπων, ζωικά απόβλητα, ψωμί. Τα πράσινα υλικά παρέχουν άζωτο, υγρασία και τροφή στους οργανισμούς που μετασχηματίζουν το οργανικό υλικό σε κόμποστ.

• ΚΑΦΕ ΑΠΟΒΛΗΤΑ (οργανικά απόβλητα πλούσια σε άνθρακα (50%): φύλλα, ξερό ροκανίδι από φυσικό ξύλο, άχυρο, σανός, υπολείμματα από κλαδέματα οπωρώνων και αμπελώνων, πριονίδι, πευκοβελόνες, χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, χάρτινες αυγοθήκες. Τα καφέ υλικά παρέχουν την αναγκαία ποσότητα άνθρακα για τους μικροοργανισμούς, απορροφούν υγρασία και συμβάλλουν στην αύξηση της ποσότητας αέρα εντός του σωρού.

Η αναλογία πράσινων και καφέ αποβλήτων στην κομποστοποιούμενη μάζα θα πρέπει να είναι 1:1. Η ιδανική αναλογία C (άνθρακα) προς N (άζωτο) για ιδανικό κόμποστ είναι μεταξύ 25 και 30 προς 1. Όταν η περιεκτικότητα σε άνθρακα είναι αυξημένη (πολύ υψηλή αναλογία C:N), η διεργασία αποσύνθεσης είναι πολύ αργή. Όταν, πάλι, είναι αυξημένη η περιεκτικότητα σε άζωτο, η διεργασία της αποσύνθεσης μεταβάλλεται σε αναερόβια και εκλύονται οσμές.

1η στρώση: κλαδιά
2η στρώση: πράσινα οργανικά
3η στρώση: καφέ οργανικά

ΧΡΗΣΗ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

  • Χρησιμεύει για λίπασμα και βελτιωτικό εδάφους
  • Βελτιώνει την σύσταση του χώματος
  • Βελτιώνει το αμμώδες έδαφος
  • Αυξάνει την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό
  • Βοηθάει την ανάπτυξη των νέων φυτών

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο διάθεσης των οικιακών κομποστοποιητών θα ανακοινωθούν σύντομα